Simon (1)

Återvinningsgraden är rekordhög – men vi måste göra mer

Färsk statistik från FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen) visar att de svenska hushållens totala återvinning av förpackningar var rekordhög under 2020. Men den visar även att vi behöver ta ett större ansvar och särskilt återvinna fler plast- och pappersförpackningar.

EU skärpte sina återvinningsdirektiv under 2020 och den svenska regeringen satte ännu högre mål – minst 65% av alla nya förpackningar skulle återvinnas. Statistiken från FTI visar nu att målen har överträffats – den totala återvinningsgraden uppgick till hela 72 % förra året. Svenskarna är bäst på att återvinna glas, stål och aluminium.

Statistiken visar dock också att vi måste bli ännu bättre när det kommer till återvinning av plast- och pappersförpackningar. Här har hushållen en viktig roll. Genom att sortera dessa förpackningar mer noggrant kan vi minska vår klimatpåverkan ännu mer.

De miljömässiga vinsterna av att återvinna är stora. Till exempel kan ett ton återvunnet papper spara ca 14 träd. För varje kilo återvunna plastförpackningar sparas ca en liter olja och 2 kg co2.

- Vi ser mycket positivt på att återvinningsgraden ökar i samhället. För att bli ännu bättre krävs det att vi alla inser att varje förpackning räknas. Såväl mjölkpaketet som chipspåsen bidrar till en bättre miljö om de återvinns, säger Simon Skoglund, driftschef på Ohlssons.

Simons bästa tips för att återvinna mer:

  • Minimera mängden avfall – ta med dig kaffet i en termos istället för en engångsmugg och skippa plastpåsen till frukten i affären. Du kan även minska pappersförbrukningen genom att välja ett digitalt alternativ för fakturor och dagstidning.

  • Se till att du har ordentliga sorteringsmöjligheter – hemma kan en papperskasse eller låda vara bra för att förvara tomma förpackningar som ska till återvinningen. Du kan även skapa en dold förvaring – en snygg korg eller låda under vasken, i hallen eller i garderoben.

  • För att få plats med mer avfall på liten yta kan du vika ihop pappersförpackningar, stapla äggkartonger i varandra och samla all mjukplast i en plastpåse.

  • Hur sorterar ni på jobbet? Se gärna till att det finns möjlighet att återvinna ert vanligaste avfall. Det kan räcka med en låda för återvinning av kontorspapper på varje kontor samt en insamling i köket där ni kan samla tomma kaffepåsar, mjölkförpackningar och takeawaylådor.

 

Källa: Ohlssons, FTI (Förpacknings- och Tidningsinsamlingen) samt Sopor.nu

Artikel skriven av: Simon Skoglund, driftschef på Ohlssons AB 

Materialtransport

KUNDCASE: OHLSSONS TAR VID DÄR HAMNEN LOSSAR AV

Hjälp med transporter till och från hamnen? Mellanlagring före eller efter fartygsfrakt? Entreprenadmaskiner för ditt uppdrag med eller utan förare? Landskrona Hamn har länge samarbetat med Ohlssons, som hjälper dig till, från och i hamnen.

Kunskapsportal Tips Så Avfallsoptimerar Du

TIPS: SÅ AVFALLSOPTIMERAR DU PÅ JOBBET

Hållbarhet och cirkulär ekonomi ligger oss varmt om hjärtat och är en del av vår kärnverksamhet. Här delar vi med oss av några enkla tips på hur just din verksamhet kan bli mer hållbar. Hur många har du koll på?

fastfruset avfall i kärl

UNDVIK FASTFRUSET AVFALL I KÄRLET I VINTER

Fryser ditt avfall fast i kärlet? Ta gärna del av våra tips!

hållbart företag

SÅ KAN DITT FÖRETAG BLI MER HÅLLBART

Hållbarhet och cirkulär ekonomi ligger oss varmt om hjärtat och är en del av vår kärnverksamhet. Här delar vi med oss av några enkla tips på hur just din verksamhet kan bli mer hållbar. Hur många har du koll på?

fyrafackskärl lifehacks

3 TIPS FÖR DIG SOM HAR FYRFACKSKÄRL

Allt fler kommuner inför fastighetsnära insamling i form av fyrfackskärl, vilket är bra för både miljön och för dig. Här kommer några tips för dig som har fyrfackskärl!

stopp i vasken

Det här kan du göra själv om du får stopp i vasken/diskhon

Dålig avrinning i vasken? Kluckande avlopp? Det kan vara indikation på att det håller på att bli stopp. Vi tipsar om vad du själv kan göra om du får stopp i vasken/diskhon och hur du kan förebygga det.

Därför ska du återvinna

Därför ska du återvinna

Visste du att det tar 450 år för plast att brytas ned av naturen? Och efter så många år återstår det fortfarande skadliga mikrobitar av plasten. I den här artikeln får du svar på varför du ska återvinna.

Maxie

Möt Maxie Apel, HR- och löneadministratör

Maxie berättar om sin resa på Ohlssons och det bästa med att arbeta som HR-och löneadministratör.

Samra Bekan

Möt Samra Bekan, uthyrningsansvarig

Samra berättar om sin resa på Ohlssons - från receptionist till uthyrningsansvarig.