UNDVIK FASTFRUSET AVFALL I KÄRLET I VINTER
Fryser ditt avfall fast i kärlet? Ta gärna del av våra tips!
Visste du att det tar 450 år för plast att brytas ned av naturen? Och efter så många år återstår det fortfarande skadliga mikrobitar av plasten. I den här artikeln får du svar på varför du ska återvinna.
Ett av de globala målenÅtervinning är en del av FN:s globala mål som ska vara uppfyllda inför 2030. Det handlar om att förebygga, minska, återanvända och återvinna avfall.
Vad händer med avfallet om det inte återvinns?
Det tar ungefär 1 miljon år för glas att brytas ned. Fimpar tar 1-5 år och aluminium tar flera hundra år att brytas ned. Om skräp slängs i naturen kan det dessutom läcka farliga ämnen. Tack vare att du sorterar ditt avfall korrekt blir det enklare att återvinna dem.
Varför ska vi återvinna?
Att producera nya produkter kräver massor av råvara och energi, och bidrar till ökade koldioxidutsläpp. Genom att sortera och låta avfall återvinnas kan vi spara resurser, jungfruliga material och minska koldioxidutsläppen.
Visste du att pappersfibren i en tidning kan återanvändas 5-7 gånger om den återvinns? Och visste du att glas och metall kan återanvändas i nya produkter hur många gånger som helst?
Tre exempel på hur mycket energi som sparas vid materialåtervinning:
· En återvunnen dagstidning sparar energi som motsvarar kokning av 38 koppar kaffe.
· När du återvinner en konservburk sparar du energi som motsvarar att du kan titta på TV i 7 timmar.
· Du få biogas som räcker till att köra 2,5 km när du återvinner en påse med matavfall.